Civic/Government

Grove Plaza Renovation

Originally constructed in the center of four nearly vacant lots in 1986, The Grove Plaza established a gathering space and focal point for Boise’s downtown.  Early events included the Holiday Tree Lighting, Alive After Five and Saturday Farmers’ Market.  By 2015, more and more events were being held at the Plaza, but the space was tired, crowded and dated.

Capital City Development Corporation [CCDC] helped lead the planning process to develop a new Charter Document, Renovation and Operation for the Next Generation, and then managed the 2+ year process to design and physically renovate the Grove.  McAlvain was general contractor and CSHQA designed the project from the schematic phase through construction documents.  These leading team members, plus other designers and countless construction subs, completed the project in time for the first Alive After Five of the 2017 summer season.

Renovations to the 1.26 acre plaza include an all-new fountain, clay pavers throughout, lights, trees, tree grates, shade devices, and site furniture. To aid in the growth and long-term health of the trees and provide a green stormwater infrastructure (GSI) solution for the north and south spokes, CSHQA designed a Silva Cell suspended pavement system.

The Plaza is a premier a destination for locals and visitors alike.  This much-loved institution will enhance Boise’s urban core and identity for decades to come.

Awards
Boise City Excellence Award
ENR Mountain States – Landscape/Urban Plaza Award

Similar Projects

Team

John D. Maulin, AIA
PRINCIPAL / EXEC. VICE PRESIDENT
Kyle D. Hemly, ASLA
SENIOR LANDSCAPE ARCHITECT
Jeff Ward, PE
ENGINEERING MANAGER

REFRESH